L'OLLADA |
l'ollada és una sopa cuita dins una olla a poc a poc sobre un foc de llenya. actualment es pot fer dins un tupí. Era la sopa quotidiana dels nostres avantpassats. És el nostre plat nacional a Catalunya del Nord! La podreu tastar a casa de qualsevol família catalana. sols canvia el guarniment de porc, segons les possibilitats econòmiques de cadascú. |
Per a 6 persones: 1 garró ben ranci tallat a
rodanxes gruixudes |
![]() la verdura de l'ollada: mongetes, col, trumfes, pastanagues, api, porros... ben porquejada amb orelles, cues, garrons, salsitxa, botifarons... no descuideu el sagi i el raig d'oli. |
Cocció: un mínim de 2 hores o uns 40 mn en autococtor. 1 - Dins un gran tupí poseu la cua i el garró en una aigua freda lleugerament salada. Cocció de mitja hoa a tres quarts aproximadament amb la tap adora. |
Nota: Es pot constatar que les dues
sopes tradicionals a Catalunya del Nord, a tota la Cerdanya penen el nom
de cocció o de l'atuell de menjar-la, és a dir: - l'ollada cuita dins l'olla - l'escudella servida dins escudelles de fusta, de plata, de terrissa. |
tret del llibre LA CUINA CATALANA DEL ROSSELLÓ I ELS SEUS VINS de l'Eliana Thibaut-Comelade ed. G.R.E.C 1984 |
|